Steampunk

A teljesság igénye nélkül feltöltöttünk néhány képet, de facebook oldalunkon mégtöbb képet találhattok a ruhákról! Látogass el facebook oldalunkra is! Köszönjük, hogy benéztél! :)

steampunk (ejtsd: sztímpánk, az angol kifejezés magyarul am. gőzpunk) az 1980-as évek végétől megjelenő, elsősorban kortárs stílus és tematika, másodsorban alternatív művészeti szubkultúra, amely a legkülönbözőbb művészeti formáktól kezdve (szépirodalomképzőművészetművészfilmekponyvairodalompopzeneszámítógépes játékokképregények stb.), a mindennapi tárgykultúrában és formatervezésben is egyaránt megmutatkozik.

 

  • steampunk mint stílus az ún. neoviktoriánus stílusból (viktoriánus éra) meríti formáit, ezeknek egyfajta újraromantizálását vagy jelenkori dekorációját adja.

 

  • steampunk mint tematika (és nem műfaj) a sci-fi egyik altematikájának is tekinthető, amely az időbeli anakronizmus (kortévesztés) harmadik formájából, az elképzelt jövő tematikai elemeiből alkotja meg tartalmát (paleo-futurizmus). Ilyen elem a steampunkban az elképzelt technológiai vívmányok és találmányok szerepeltetése, amelyek Cory Gross nyomán Celeste Olalquiaga giccselméletének megfelelően a steampunk két alapvető típusát adja:

 

Fajtái:

 

 

  • 2. Nosztalgikus steampunk: amikor ezek az elemek egy olyan fiktív technológiai aranykorból megmaradt vívmányok, melyek pozitívabb színben tűnnek fel régiségükkel az információtechnológiai forradalom és az internet korában.

Forrás: Wikipédia